A legfontosabbról el ne feledkezz!

2013.01.11 16:29

A legfontosabbról el ne feledkezz!


"Történt, hogy egy egyszerű asszony hátán gyermekével, eltévedt a jól ismert erdőben. Ahogy tévelygett, a sűrűben , egyszerre egy barlang nyílt meg közvetlen előtte és megszólalt egy hang:

- Ez egyszeri és megismételhetetlen alkalom arra, hogy örökre gazdag és boldog légy.

Kérdezi az asszony a hangtól:

- És mondd mit kellene tennem mindezekért?

- Csak lépj be és válogass a kincsekből kedvedre annyit amennyit elbírsz, mert csak neked, és csak most vannak a teremtésben.

Letette az asszony a gyermekét a barlang bejárata mellé egy jól látható helyre, hogy láthassa ha szükségét érzi és könnyedén felvehesse amikor távozik.
Egyre nagyobb halmokat rakott drágakövekből , arany ékszerekből és lázasan számolgatta vajon micsoda gazdagságot bír még összeszedni, amikor megszólalt a hang:

- A legfontosabbról el ne feledkezz!

Ekkor vette észre hogy a barlang enyhén ívelt és nem látta először, mekkora is valójában. A hang figyelmeztetésén töprengve - a legfontosabbról el ne feledkezz - beljebb ment hát és Uram Teremtőm , még csodálatosabb még ragyogóbb dolgokra lelt. Szétrakta azokat amiket először gyűjtött, hogy helyükbe a drágább " fontosabb " dolgokat tehesse, amikor újra szólt a hang :

- Nagyon igyekezz mert már csak néhány pillanat és a barlang örökre bezárul és a legfontossabbról el ne feledkezz!

Még beljebb hatolt a temérdek kincs között gázolva és megpillantott egy emberfej nagyságú rubint. 

- Óóóóóó -mondta az asszony bizonyára erre gondolt a hang is és mindent eldobva felkapta a drágakövet, miközben a barlang szája egyre kisebb lett. Már rohant amikor a hang újra megszólította :

- Mindent elviszel, mindent ami fontos?

- Igen! -  sikította a nő és kiugrott a barlangból. Diadalittasan nézte a csodálatos drágakövet, amikor megint rászólt a hang:

- És a legfontosabb?

Ekkor döbbent rá a gyermekét a barlangban felejtette.

 

Lehet életünk szerényebb és lehet jómódú is . Soha ne hajszoljuk az anyagi javakat.  A földi " kincsek " iránti féktelen sóvárgás elfeledteti velünk a legfontosabb létét. Soha ne feledkezzünk meg a legfontosabbról, a gyermekről.

Elérhetőség

Tanulságos történetek tárháza tanulsagos@gmail.com